PREDSTAVLJANJE ASOCIJACIJE SRPSKIH KLASTERA - ASKA

16-Dec-2015

ASKA - Asocijacija srpskih klastera, nastala je na temeljima dugogodišnje saradnje klastera u Srbiji. Stvaranje ove asocijacije predstavlja samo još jedan korak dalje u razvoju te saradnje i njenu formalizaciju.

ASKA je, međutim, i daleko više od toga. ASKA će, kao nacionalna asocijacija koja okuplja organizacije klasterskog tipa, poslužiti kao platforma ne samo za saradnju između klastera i konstituisanje zdrave klasterske scene u Srbiji, nego i za podsticanje nastanka i razvoja novih kvalitetnih klasterskih inicijativa i organizacija.

Klasteri u Srbiji odavno nisu novost. Po svojoj definiciji, klasteri treba da okupljaju “igrače” iz čuvene trostruke spirale – biznis, obrazovanje, državna uprava – i uključuju ih u aktivnosti i projekte koji će proizvesti pozitivne rezultate.

U Srbiji su u različitim sektorima započete klasterske inicijative, neke su napredovale brzo i prerasle u ozbiljne klastere, neke su još uvek u razvoju, a neke još uvek lutaju tražeći svoje „mesto pod Suncem“.

Razvoj klastera u Srbiji prate mnogi problemi, a najznačajniji su nedostatak svesti o potrebama za ovakvom sinergijom, nedovoljni menadžerski kapaciteti i znanja u klasterima, te hroničan nedostatak finansijskih sredstava.

Priča o klasterima je priča o zajedništvu, solidarnosti, fokusu, deljenim ciljevima i uspehu. ASKA namerava da okupi srpske klastere na tim načelima i da deluje dugoročno.

Kroz priliv novih članica, u narednom periodu ove brojke će se nesumnjivo povećavati.

Dana,22.decembra (utorak), u Medija centru, Terazije 3, Beograd, od 14h, biće predstavljena Asocijacija srpskih klastera - ASKA, a dobrodošlicu svim prisutnim, bilo da predstavljaju preduzeća, javni sektor, klaster, donatorsku ili  neku drugu organizaciju će poželeti srpski klasteri i pozvati Vas na zajedničku saradnju i zajedničko delovanje.

Pridružite nam se!

AddThis Social Bookmark Button